Wednesday, February 15, 2006

Sebagai bantahan kepada penerbitan kartun Nabi oleh akhbar Denmark Jyllands-Posten, umat Islam di merata dunia telah mula memboikot barangan keluaran negara tersebut. Akibatnya, Denmark kerugian beratus-ratus juta ringgit. Di Timur tengah sahaja, sebuah pengeluar makanan Denmark yang terkenal, Arla Foods, sedang mengalami kerugian lebih RM6.8 juta setiap hari. Dan antara negara yang paling banyak "menyumbang" kepada kerugian tersebut adalah negara-negara Teluk yang kaya itu seperti Qatar dan Kuwait di mana pasaraya-pasarayanya juga turut serta secara langsung - suatu langkah yang terpuji.

Ini menunjukkan umat dan negara-negara Islam, jika bersatu, mampu memberi kesan, negatif atau positif, terhadap negara-negara Barat seperti Denmark. Ia memberi kepuasan kepada kita umat Islam kerana ia bererti kita tidak perlu melihat sahaja apa yang mereka buat terhadap kita. Kita juga mampu bertindak.

Namun, dalam merayakan "kejayaan" ini, kita mungkin terlepas pandang terhadap keadaan sebenarnya. Pemboikotan ini telah menelanjangbogelkan suatu kelemahan besar yang terdapat pada kita. "Kejayaan" ini menunjukkan kegagalan kita selama ini.

Tidak mungkin kita dapat memboikot barangan Denmark jika kita tidak selama ini membelinya. Lagi banyak kerugian kepada Denmark yang kita sebabkan, bererti lagi banyak pergantungan kita kepada negara itu selama ini. Dan negara-negara Islam juga banyak bergantung kepada negara-negara Barat yang lain untuk keperluan strategik seperti makanan dan bekalan perindustrian. Arla Foods sahaja mengekspot makanan bernilai RM1.6 bilion ke Timur Tengah setiap tahun.

Inilah kelemahan kita yang besar. Ia berlaku kerana struktur ekonomi kita lemah dimana kita terpaksa menampung hasil pertanian kita dengan banyak mengimpot bahan makanan dari "musuh-musuh" kita.

Namun, berkemungkinan tidak lama lagi kita akan memikirkan bagaimana caranya untuk menamatkan pemboikotan ini tanpa merasa malu kepada Denmark dan rakan-rakannya di Barat. Ini kerana berapa lamakah Tok-Tok Sheikh itu boleh tahan tanpa Danish Brie atau Camembertnya yang sudah hampir menjadi makanan asasi mereka? Adakah kurma, roti, daging unta dan susu kambing memadai setiap hari untuk orang-orang yang telah biasa dengan Norwegian salmon dan Russian caviar? Sempurnakah sarapan pagi tanpa mentega, atau minuman petang tanpa Butter Cookies buatan Denmark ?

Walaupun jualan merosot, syarikat-syarikat yang terlibat masih boleh hidup, cuma keuntungannya sahaja berkurangan. Namun, adakah kita masih boleh hidup - pada tahap dan gaya yang kita inginkan - jika pemboikotan ini berterusan agak lama?

Apa kata kalau syarikat-syarikat itu "tolong" sambung pemboikotan itu bagi pihak kita untuk jangka masa yang begitu lama - mereka tidak mahu jual kepada kita? Lebih teruk lagi, bagaimana kalau negara-negara Barat memboikot barangan kita pula? Dan lebih parah, bagaimana kalau mereka bukan sahaja memboikot - tidak mahu membeli - barangan kita, mereka juga tidak mahu menjual kepada kita - mereka berhenti berniaga dengan kita?

Kemungkinan besar senario diatas tidak akan berlaku kerana sebagai entiti perniagaan, dan dengan syarat tiada tekanan politik atau kerajaan, syarikat-syarikat itu akan menjual bila kita ingin membeli. Namun, mereka mungkin tetap tersenyum dalam hati. Mereka tahu di mana kelemahan kita.

Apa yang harus kita sedari ialah betapa sensitif, lemah dan bahayanya keadaan kita ini, ibarat "retak menunggu belah". Ini sesuatu yang kita telah terfikir tetapi mungkin tidak "termengaku"! Ini kerana pengakuan menuntut kepada tindakan yang kita - individu, pertubuhan dan kerajaan - sama-sama telah persetujui untuk tidak melakukannya kerana ia susah, ia menuntut pengorbanan, tolak ansur atau kompromi dan kesanggupan untuk beralah demi matlamat dan maslahat yang lebih besar dan berjangka panjang.

Adakah kita lebih cenderung berpegang kepada prinsip "biar sama-sama hancur, asal jangan ada satu yang berjaya lalu mendapat nama?" Kita mungkin tidak lagi bercakaran sesama sendiri, ini baik. Tetapi adakah alternatifnya ialah bersetuju untuk mengenepikan dan tidak memperdulikan sesama sendiri - "don't scratch my car, and I won't scratch yours." Untuk orang dan kumpulan yang mengaku mengikut Islam dan ajaran Nabi Muhammad s.a.w., ini belum cukup baik kerana kita sepatutnya mampu pergi lebih jauh.

"Constructive engagement" sesama kita adalah perlu. Jika toleransi amat diperlukan, ia adalah sesama kita. Kita tidak boleh berterusan dengan sikap "self-denial" terhadap masalah yang kita hadapi sesama kita. Kita harus berubah, atau kehancuran menanti.

Yang mana satu pilihan kita?

Sunday, February 12, 2006

Krisis yg dihadapi umat Islam hari ini

Maaf, jika tajuk ini telah menjadi cliche, tapi saya fikir ia masih pertinent, terutama sekali hari ini.

Saya fikir krisis yg terbesar ialah krisis intelektual. Kita kurang atau tidak kuasa berfikir lebih sedikit dari 'kebiasaan' - yang memangnya sedikit, sebaliknya lebih terbawa-bawa oleh emosi. Kita cepat marah, cepat bertindak tanpa memikir panjang. Kita membuat sesuatu tetapi tidak memikir kesan jangka panjangnya terhadap kita, Islam, ummah dan dunia; atau mungkin kita memikirnya tetapi 'tidak sampai' - ini akibat kelemahan pemikiran kita.

Sering dikatakan "kita, umat Islam hari ini harus kurangkan bercakap, kita mesti jadi "man of action"! Andaiannya ialah kita telah banyak bercakap - yang maksudnya berteori: berfikir, berbincang, berhujah dan bercakap.

Nah, apa yang kita mahu sudah kita dapat. Di beberapa tempat disekeliling dunia sejak akhir-akhir ini, umat Islam berdemonstrasi dan merusuh atas isu "kartun Nabi" siaran sebuah akhbar Denmark.

Siapa yang tidak marah melihat Nabi s.a.w. yang dikasihi dipermain-main, diperhina dan diperlekehkan dengan cara yang begitu provokatif dan jelek sekali. Dan ini semua dengan alasan kebebasan bersuara, yang tentu tidak dapat diterima oleh akal yang rasional.

Namun persoalannya ialah adakah respons sebahagian umat Islam bijak dan boleh diterima. Berdemonstrasi secara aman memang amalan yang boleh diterima. Tetapi bagaimana dengan merusuh hingga merosakkan harta benda awam atau memudaratkan nyawa? Bagaimana dengan membakar bangunan, mahupun seperti bangunan kedutaan Denmark di Beirut, dan kedutaan Denmark dan Norway di Damsyek.

Adakah perbuatan ini semata-mata akibat kecintaan kepada Nabi s.a.w. dan untuk menjaga maruah Islam, atau pun ia sudah bercampur-aduk dengan runtunan nafsu? Action memang menyeronokkan jika ia tidak terlampau merbahaya seperti yang terdapat di Iraq dimana setiap hari nyawa menjadi pertaruhan, dan jika kemungkinan untuk ditangkap oleh pihak berkuasa adalah tipis - ini benar jika yang dikecam adalah pihak di luar negara dan bukan kerajaan sendiri.

Jika Nabi s.a.w. masih hidup, agaknya adakah baginda akan bergembira melihatnya? Adakah maruah Islam terbela dan imejnya sebagai 'agama' aman menjadi lebih terserlah? Atau adakah segala tuduhan liar media Barat bahawa Islam membendung keganasan menjadi 'terbukti'!

Kenapakah pula tidak diambil tindakan drastik seperti itu untuk kes-kes anti-Islam yang terbit dalam negara sendiri? Ketidakadilan, penindasan, pilih-kasih, pemerasan, rasuah, pembaziran, dan pengekangan ke atas kebebasan bersuara serta lain-lain hak asasi manusia - ini semua adalah juga penghinaan terhadap Islam dan Nabi. Kenapa tiada tindakan bersungguh dan merata, walau hanya yang 10% sedrastik yang diatas, atau walau hanya yang menggunakan pena?

Mungkin jawapannya ialah kita tidak lagi mampu menggunakan otak, sebaliknya menyerah saja kepada hati dan perasaan. Tapi tidakkah orang dulu-dulu dengan bijaksana mengatakan, "Ikut hati mati, ikut rasa binasa."

Kita kekurangan The Voice of Reason dalam dunia Islam, yang hujah-hujah mereka cukup berkesan sehingga boleh menghalang kuasa ketenteraan dan keganasan. Dimanakah orang-orang Islam, para intelek dan sarjana, yang boleh diharapkan untuk menjadi Voice of Reason ini? Dimanakah mereka, dan apakah yang mereka sedang buat? Dimanakah Naom Chomsky, Edward Said dan Robert Fisk kita sendiri? Atau adakah selama-lamanya kita akan terus bergantung kepada mereka dan penulisan mereka untuk bercakap bagi pihak kita?

Perjalanan dunia banyak dipengaruhi oleh idea dan ideologi. Disebalik setiap perbuatan, perusahaan dan pembangunan, setiap peluru yang ditembak dan setiap bom yang digugurkan, ada ideologinya. Idea, teori dan ideologi ini dijana oleh orang-orang yang duduk diatas kerusi empuk, dan jarang menjejak kaki ke tanah apatah lagi berdemonstrasi.

Kita perlu lebih memikir.

PostBaru Online Users

visitors since 8 March 2006